Fiscale faciliteiten

RBN Belastingadvies zorgt ervoor dat eenmanszaken, alsmede firma’s en maatschappen tussen natuurlijke personen maximaal gebruik maken van de fiscale faciliteiten, waarbij kan worden gedacht aan:

  • ondernemersaftrek, bestaande uit: – zelfstandigenaftrek – startersaftrek – meewerkaftrek – speur & ontwikkelingsaftrek – stakingsaftrek
  • De MKB-winstvrijstelling. Deze regeling zorgt ervoor dat u uw winst, na deze te verminderen met aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek, kunt verminderen met een extra aftrekpost van 14%.
  • fiscale oudedagsreserve
  • willekeurige afschrijving (voor startende ondernemingen)

Urencriterium voor ondernemers

Om toegang te krijgen tot sommige fiscale faciliteiten voor ondernemers, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, moet u als ondernemer/ZZP’er minimaal 1225 uur besteden aan uw bedrijf (urencriterium). De gedachte achter het urencriterium is dat deze aftrekposten alleen beschikbaar zouden moeten zijn voor zelfstandigen voor wie ondernemen de belangrijkste bezigheid is.

Voor sommige fiscale faciliteiten, zoals de MKB-winstvrijstelling, geldt het urencriterium niet.

Fiscale aftrek voor ZZP’ers

Als u niet in loondienst bent bij uw opdrachtgever maar door de Belastingdienst ook niet wordt aangemerkt als ondernemer, dan worden uw inkomsten aangemerkt als resultaat uit overige werkzaamheden. De fiscale faciliteiten voor ondernemers kunt u dan niet benutten. De zakelijke kosten die u maakt om uw opdrachten te verkrijgen of te volbrengen, kunt u wel in aftrek brengen wanneer u als ZZP’er resultaat uit overige werkzaamheden geniet.

RBN Belastingadvies is een belastingadvieskantoor met een ruime ervaring in de begeleiding van ZZP’ers en zorgt ervoor dat alle mogelijke aftrekposten en fiscale faciliteiten voor u geclaimd worden. Ook verzorgen wij vanuit ons kantoor in Zaandam, indien gewenst, uw gehele boekhouding/administratie, zodat u zich geen zorgen meer hoeft te maken of u aftrekposten of fiscale faciliteiten vergeet te claimen. Bent u nog op zoek naar een betaalbare belastingadviseur of boekhouder in de omgeving van Amsterdam, de Zaanstreek, Alkmaar of Purmerend? Neem dan gerust contact op met RBN Belastingadvies voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Fiscale faciliteiten ter bevordering van investeringen

Als u bepaalde investeringen doet kunt u bij de winstbepaling gebruik maken van de volgende algemene investeringsfaciliteiten (ook als u als ondernemer/ZZP’er niet voldoet aan het urencriterium):

  • herinvesteringsreserve
  • investeringsaftrek, energie-investeringsaftrek en milieu-investeringsaftrek

Als u als ondernemer uw energierekening wilt verminderen, bijvoorbeeld door de aankoop van zonnepanelen of een warmtepomp, dan kunt u dit fiscaal zeer voordelig doen door gebruik te maken van de energie-investeringsaftrek. Bij een goede planning kan de energieinvesteringsaftrek van 41,5% geclaimd worden in combinatie met de kleinschaligheids-investeringsaftrek van 28%.

RBN Belastingadvies heeft ervaring in de begeleiding van ondernemers die met fiscale faciliteiten voordelig willen investeren in energie-besparende bedrijfsmiddelen. RBN Belastingadvies heeft ook cliënten die zich bezig houden met de verkoop van zonnepanelen en warmtepompen. Als u dergelijke investeringen heeft gedaan en niet zeker bent of uw boekhouder of accountant de fiscale faciliteiten optimaal heeft geclaimd in uw belastingaangifte, dan kunt u vrijblijvend een afspraak maken op ons kantoor in Zaandam voor een fiscale scan om uw aangifte te laten controleren.

Meer informatie over onze diensten?